0 0

Geen producten in u winkelwagen.

Naar webshop

Alles over MUESLI

Granola en muesli zijn op dit moment populair, maar misschien is muesli wel het meest populaire product onder de ontbijtgranen. Het bestaat uit een blend van havervlokken met (gedroogd) fruit. Vandaag de dag wordt het ook weleens gemixt met noten, super foods en zelfs chocolade. Maar, waar komt het vandaan en wat maakt dit product zo populair? Let’s dive into it!

Bekijk ons assortiment

Onze granola's

Onze granola’s voldoen niet alleen aan strenge kwaliteitseisen, ze zijn ook nog eens lekker. Met onze overheerlijke smaken toveren wij een glimlach op jouw gezicht!

Cacao Coconut

Voor de chocolade liefhebbers

Cracking Nuts

Traditioneel gevuld met noten

Berry Pistachio

Een opvallend lekkere smaak

Apple Cinnamon

De smaak van oma’s appeltaart

Wie heeft het bedacht?

Het idee komt oorspronkelijk uit Zwitserland. Dokter Maximilian Bircher-Benner (1867-1939) stond aan het hoofd van een kliniek, waar hij patiënten de bekende ‘bircher’ voorschotelde: een mix van havervlokken, rauwe appel, gecondenseerde melk, noten en citroensap. Ze noemde het: müsli. In het Duits betekent dat: een beetje havermout. Zijn patiënten knapte er zó goed van op, dat het al snel veel faam kreeg. In de jaren 50 werd er een commercieel product van gemaakt.

Kies je pakket.

Wil je 2 of 4 zakken tegelijk bestellen? Eet je dagelijks granola? Bestel 4 zakken ineens (per maand), dat is voordeliger met verzendkosten.

Kies je favoriete smaken.

Hou je van noten, kaneel of cacao? Je bepaalt zelf de smaken in je pakket. Liever eerst proberen? Kies ons proefpakket!

Kies voor een eenmalige bestelling of abonnement.

Ontvang tot 10% korting als je voor een abonnement kiest. Een abonnement is maandelijks opzegbaar.

Een (on)gezonde evolutie?

Steeds meer mensen ontdekte de ontbijtgranen. Ook in Nederland, waar het product in de jaren 60 bekend werd. Om meer mensen fan te maken van muesli, evolueerde het product. Zo maakte de Amerikanen een krokante versie, beter bekend als cruesli. Zij bakte de ontbijtgranen met olie en suiker in de oven om aan de smaakbehoefte van het volk te voldoen. Ook cornflakes waren razend populair.

De evolutie kent twee gezichten. Aan de ene kant gingen meer mensen ontbijten, wat door veel deskundigen als belangrijkste maaltijd van de dag wordt gezien. Aan de andere kant kregen ontbijtgranen te maken met een slecht imago, vanwege de grote hoeveelheid (toegevoegde) suikers die in de producten werden gedaan om het lekkerder te laten smaken.

Cruesli versus granola

Vandaag de dag wint ‘granola’ aan populariteit. Het wordt vaak in verband gebracht met cruesli, maar dat is niet helemaal terecht. Granola heeft een gezonder imago, omdat er geen toegevoegde suikers in horen te zitten. Juist daarom gebruiken de fabrikanten graag de term ‘granola’. Als je naast granola muesli vergelijkt, hoort je op te vallen dat beide producten laag in (toegevoegde) suikers en transvetten zijn. Ook chocolade hoort daar niet in te zitten.

Kies bewust: biologische muesli of granola

Een prangende vraag: Welke ontbijtgranen zijn het meest gezond? Wat ons betreft is een biologische muesli of granola de gezondste keuze. Hier zit niet alleen minder (toegevoegde) suiker in, maar de kans is ook veel kleiner dat je resten van bestrijdingsmiddelen aantreft. Bovendien is de kans groter dat je hogere gehaltes aan vitamine, mineralen en bio-actieve stoffen binnenkrijgt.

Overigens is een ‘label’ met daarop ‘biologisch’ geen reden om niet meer naar de inhoud van het product te kijken. Het zegt niets over de voedingswaarde van het product namelijk. Kijk dus altijd goed naar wát je eet. Ook als je een biologische muesli of granola op de ontbijttafel gaat zetten.

Alle producten van Havery zijn gecertificeerd biologisch en gemaakt van ingrediënten van gecontroleerd biologische teelt. Kies jij voor biologisch? Ontdek onze granola’s in de webshop en bestel je favoriete smaak!