Een (on)gezonde evolutie?
Steeds meer mensen ontdekte de ontbijtgranen. Ook in Nederland, waar het product in de jaren 60 bekend werd. Om meer mensen fan te maken van muesli, evolueerde het product. Zo maakte de Amerikanen een krokante versie, beter bekend als cruesli. Zij bakte de ontbijtgranen met olie en suiker in de oven om aan de smaakbehoefte van het volk te voldoen. Ook cornflakes waren razend populair.
De evolutie kent twee gezichten. Aan de ene kant gingen meer mensen ontbijten, wat door veel deskundigen als belangrijkste maaltijd van de dag wordt gezien. Aan de andere kant kregen ontbijtgranen te maken met een slecht imago, vanwege de grote hoeveelheid (toegevoegde) suikers die in de producten werden gedaan om het lekkerder te laten smaken.
Cruesli versus granola
Vandaag de dag wint ‘granola’ aan populariteit. Het wordt vaak in verband gebracht met cruesli, maar dat is niet helemaal terecht. Granola heeft een gezonder imago, omdat er geen toegevoegde suikers in horen te zitten. Juist daarom gebruiken de fabrikanten graag de term ‘granola’. Als je naast granola muesli vergelijkt, hoort je op te vallen dat beide producten laag in (toegevoegde) suikers en transvetten zijn. Ook chocolade hoort daar niet in te zitten.