Wat zit er allemaal in een glutenvrije muesli?
In een glutenvrije muesli horen glutenvrije ingrediënten te zitten. Gluten zitten in granen, zoals: tarwe, spelt, rogge en gerst. In haver, rijst, maïs, boekweit en quinoa zitten van nature geen gluten. Zij horen in een glutenvrije muesli thuis. Toch moet je er altijd vanuit gaan dat in het bijzonder haver sporen van gluten kunnen zitten. We vinden dat je dit eerlijk moet weten. Lijd je aan coeliakie of glutensensitiviteit? Dan kun je deze ontbijtgranen beter vermijden, tenzij anders vermeld.
Glutenvrij is niet persé gezonder
Heb je geen coeliakie of glutensensitiviteit? Ga dan niet ineens glutenvrij eten. Een glutenvrij voedingsplan levert geen directe gezondheidsvoordelen op voor mensen die hier niet overgevoelig voor zijn. Sterker nog, als je glutenbevattende producten gaat vermijden, loop je zelfs het risico om essentiële voedingsstoffen te missen. Dat moet je niet willen in een healthy lifestyle.
Alleen als een arts heeft vastgesteld dat je aan coeliakie of glutensensitiviteit leidt, kun je het beste ontbijtgranen vermijden. Besluit je dit wel te doen? Dan weet je zelf waar je op moet letten om een glutenvrije muesli te scoren.